2012. december 21., péntek

Last minute

Avagy saját készítésű karácsonyi ajándék egyszerűen, ha már nincs kedvünk/időnk plázákat járni és ez pedig: fűszeres magok. Nagyon egyszerű, mert tulajdonképpen bármilyen magot tudunk használni (natúr, nem sós) fűszerek kellenek hozzá és cukor. A lényeg, hogy cukor és só is kell hozzá! Én karácsonyos ízűt csináltam mégpedig így: vettem mandulát, kesudiót és diót (összesen kb. 40-50dkg) serpenyőben kis olíva olajat melegítettem, ebbe jönnek a magok, kevergetés mellett szórjuk rá a fűszereket, kb. 2 teáskanállal mindegyikből: őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt gyömbér por, pici chilipor ezekkel kicsit összepörköljük. Folyamatosan lehet kóstolgatni és fűszerezni ízlés szerint. Majd mehet rá a cukor (2-3 evőkanál) folyamatosan keverjük, sózzuk,összerázogatjuk és ha már ráolvad akkor kiszedjük egy hideg tálba hűlni és így a cukor is megszilárdul. Nagyon vigyázzunk,hogy ne égjen oda - én úgy csináltam, hogy nem hagytam folyamatosan a melegen hanem félretettem picit kevergetve, majd megint vissza és így tovább.
Először barna cukrot használtam,de ezt ledobták a magok és a sima cukorral szerintem jobb lett.


Képekben a folyamat:

fűszerek és magok





a magok a pici olajon


a magok már a fűszeres cukros "masszában"

Amikor kihűlt teljesen, átlátszó kis tasakba tettem, majd pici fenyőággal díszítettem amit még lefújtam műhóval. Szerintem szupi kis ajándék lehet belőle :)
a csomagolásban:)

Kellemes Ünnepeket kívánok Nektek - sok szép meglepetést a fa alá, sok havat és pihenést!

 





1 megjegyzés:

  1. Hmmm nagyon ügyi, ilyet én is szívesen kapnék, szuper 5let! Merry X-mas :) O.

    VálaszTörlés